Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

le Rêve Sierra Leone

(c): Bob Landrish

Nimi: le Rêve Sierra Leone "Leia" Väri, merkit: Kimo
Rotu, skp: KWPN, tamma

Kasvattaja: Piste, le Rêve

Syntynyt: 11.07.2014, ikä Ex-omistaja: Piste, le Rêve
Säkäkorkeus: 167cm Omistaja: Janna (VRL-13501) & Ella

VH-numero: VH14-012-0221

Painotus: Estepainotus
Meriitit: EV-III (20.10) Taso: Ko HeA, Re 150cm, Me 100cm

Luonne 

Leia on todella hyväkäytöksisten hevosten jälkeläinen, jonka puolesta myös tämä tamma on miellyttävä käsitellä ja ratsastaa. Ehkä hieman äkkipikainen ja nopea liikkeissään muutenkin, mutta se ei vaikuta siihen etteikö tämä tamma olisi nöyrä ja todella tulisi toimeen myöskin toisten hevosten kanssa. Ei ole siis kovin pompottelevaa sorttia ja laitumella ennemmin antaa periksi kuin lähtee machoilemaan toisten kanssa kilpaa. Pitää kyllä huolen ettei jää ihan potkituksi lauman ulkopuolelle ja tulee normaalisti todella hyvin toimeen kaikkien hevosten kanssa. Sopii käsiteltäväksi hieman aloittelevimmillekin ratsastajille ja hoitajille. Ei ole lainkaan niin arvaamaton kuin jotkut muut tallin hevosista osaavat olla. Myös varoo hienosti ihmistä ja siksi on ollut myös talutettavana hieman pienemmillä tallitytöillä ilman mitään pelkoa.

Hoidettaessa Leia pysyy aloillaan, hoidettiin sitten karsinassa, käytävällä tai paaluun sidottuna. Karsinassa toki voi olla ehkä hieman levottomampi, varsinkin ollessaan levottomalla päällä, mutta pääasiassa hoitaminen on todella helppoa Leian kanssa. Hoitotoimenpiteet ovat sille tuttuja, eikä se niitä juuri hämmästele tai kummastele normaalisti. Pestessä menee parhaiten ollessaan sidottuna molemmin puolin tai jos joku pitää kiinni, mutta jos koettaa itse pidätellä samalla tammaa riimunarun päässä kun huuhtelee, alkaa nopeasti Leia liikuskella hieman sivuaskelia. Säikky Leia ei kuitenkaan ole ja nopeat pienet liikkeet tai kovat äänet eivät sitä juuri hetkauta. Voi ehkä alkaa hieman höristelemään korviaan jos ympärillä on hirveästi hulinaa, mutta muussa tapauksessa selviytyy monesta tilanteesta poliisihevosen lailla. Varustamisen kanssa ei myöskään pitäisi esiintyä ongelmia ja vyön kiristäminen onnistuu myös selästä päin ilman minkäänlaista protestointia Leialta. Vastaansanomista voi kuitenkin ilmetä nopeasti eläinlääkärin kanssa ollessa. Pistämisestä ei tämä neitokainen piittaa lainkaan, jonka se osoittaakin uhkailemalla takasilleen hyppäämistä. Parhain pitää siis hoitopaikalla, molemmin puolin sidottuna, jolloin tamma ei pääse juuri heilauttelemaan etusiaan kovin korkealla. Kengittäjän kanssa taas ei ongelmia juuri ilmene.

Ratsastaessa tamma on todella kuuliainen avuille ja mieluinen ratsastettava muutenkin. Se on oikea automaattiheppa verrattuna tallin toisiin, hieman kuumuviin ja kovasuisempiin tapauksiin, jonka vuoksi onkin ollut monen eri ratsastajan mieleen. Haastetta tietenkin löytyy kun halutaan päästä hyviin tuloksiin ja tamma yltääkin erinomaisesti 150cm tasolle esteratsastuksessa. Esteillä ei juuri kuumu ja hyppytyylikin tammalla on todella hyvä. Se saattaa kieltäytyä kuitenkin herkästi, jolla se tuntuu hieman testaavankin ratsastajaa samalla. Jos este on hiemankin normaalia poikkeavampi, saattaa tamma kieltäytyä ilman kunnon kannustusta ratsastajalta. Esteen nuuhkimiset eivät juuri auta, vaan Leia jättää esteet hyppäämättä. Ratsastajan on siis tärkeä olla aktiivisena ja kannustaa ratsua eteenpäin esteillä. Kun Leiaa kuitenkin oppii tuntemaan enemmän, voi jo pikkuhiljaa ennakoida sen aikomuksia ja tutun ratsastajan kanssa kieltäytymiset ovat jo aika harvassa.

Traileriin menee hieman nihkeästi, mutta kyydissä ei turhia melskaa. Pitkilläkin matkoilla selviää hienosti, mutta mieluiten mukana pidetään seuraponi tai syötävää. Peruuttaessa tammaa ulos trailerista, on hyvä olla joku katsomassa sillan sivussa, ettei tamma vahingossa peruuta siitä sivuun.
Uusissa paikoissa voi olla hieman levottoman tuntuinen korskahdellessaan ja katsellessaan eripaikkoja korvat hörössä ja nopein liikkein. Helppo kuitenkin pitää hallinnassa, eikä Leia juuri tunnu olevan halukaskaan lähteä tutkimaan paikkoja yksinänsä. Selästä päin myös hyvin hallittavissa ja radalla suoritus on samanlainen kuin kotikentälläkin, ympäristöstä huolimatta.

 

(c): kasvattaja

Suku

i. Karino BH EV-II

kwpn, 168cm, km

ii. Kaisner SWA xx

xx, 167cm, km

iii. Kaiser RAC xx
iie. Daisy Capricot SWA xx

ie. Terranova BH EV-II

kwpn, 169cm, km

iei.  Radagast BAP
iee. Eucarya Truly

e. le Rêve Limited Edition

kwpn, 167cm, rn

ei.  Wilbert de Joya KRJ-I, KRL-II, YLA2, RESERVE

kwpn, 168cm, trn

eii. VIR MVA Ch Wattenhall Vegen KRJ-II, YLA3, KTK-III
eie. Locura de Joya KRJ-I, KTK-III

ee. Lady Mint ERJ-I, YLA2

kwpn, 166cm, rn

eei. BonBon von Vival D YLA3
eee. Quick Peace

 

Jälkeläiset

Ei jälkeläisiä!

Kisakalenteri

PVM JAOS LUOKKA KUTSU SIJOITUS
04.11.2014 ERJ 150cm kutsu 4/50
09.11.2014 ERJ 150cm kutsu 1/50
11.11.2014 ERJ 150cm kutsu 1/26
21.11.2014 ERJ 150cm kutsu 3/30
29.11.2014 ERJ 150cm kutsu 1/30
30.11.2014 ERJ 150cm kutsu 5/30
02.12.2014 ERJ 150cm kutsu 2/25
03.12.2014 ERJ 150cm kutsu 3/25
04.12.2014 ERJ 150cm kutsu 5/27
04.12.2014 ERJ 150cm kutsu 2/50
04.12.2014 ERJ 150cm kutsu 5/30
18.12.2014 ERJ 150cm kutsu 6/50

 Valmennukset

 

02.10.2014, Zarie, Zarien ponit, estevalmennus

Kokosin viimeisetkin esteet kentälle ja katselin rataa tyytyväisenä. Rataan kuului okseri, kolme pystyestettä, ristikko sekä kolmen esteen sarja.
Samalla, kun olin koonnut esteitä, Piste oli noussut hyväkäytöksisen tammansa selkään. Leia oli valloittavan hyväkäytöksinen. Se seisoi kiltisti, kun Piste nousi selkään. Lopulta ratsukko oli valmis, ja pyysin ottamaan itsenäiset alkuverryttelyt. Leia oli kuuliainen ja teki tottelevaisesti kaiken, mitä ratsastaja pyysi. Piste hyppi verkkaesteeksi pystyttämääni pystyestettä. Leia hyppäsi kauniisti ja hyppytyyli oli mahtava. Este oli metrin korkuinen ja vähitellen aloin korottaa sitä. Leian vauhti kiintyi ja välillä huomasin pientä epäröintiä. Este oli täysin normaali, punaraidallinen pysty, mutta puomi kolahti epäröinnistä johtuneen vauhdinpuutteen vuoksi. Käskin Pisteen ottamaan tamman avuille ja hyppäämään radan, jonka korkeus oli sillä hetkellä 140-senttiä.
Leian hypyt olivat sulavia, mutta okseri näytti pelottavan tammaa. Okserilla Leian hypyistä loppui into ja vauhti, ja monesti takakaviot osuivatkin puomeihin. Leialla oli kuitenkin ihmeellinen kyky korjata jalkojaan niiden osuttua puomeihin, ja kerta kerralta se hyppäsi suuremmalla ilmavaralla. Hevonen oli uskomaton. Pelkäsi hivenen, mutta teki kuten ratsastaja pyysi. Korotin esteitä 150-senttiin, ja silloin se tapahtui. Okseri oli liikaa Leialle, ja rytmikkäästä laukastaan se onnistui pysähtymään vain parin sentin päähän esteestä. Piste veti itsensä syvemmälle satulaan ja korjasi asentoaan.
Koska Leia pelkäsi okseria, laitoin Pisteen hyppimään sitä niin kauan, kunnes tamma hyppäisi sen ongelmitta. Leia piti korviaan tiukasti luimussa, mutta hyppäsi silti. Pyysin Pistettä tulemaan kentän keskelle ja selitin hänelle, että olisi mukava pitää valmennuksia jatkossakin. Koko loppu tunti oli kulunut Leian okseripelon nujertamiseen ja loppuverkkojen jälkeen se olikin valmis lastattavaksi. Kehuin ratsukkoa paljon, kiitin tunnista ja päästin ratsukon matkaan.

14.09.2014, Aada, Vuohinen, estevalmennus

Olin kokoamassa radan viimeisiä esteitä, kun Leia jo tuotiin kentälle. Olin ajatellut että aloitamme kevyemmin ensin lämmittelemällä 100cm este korkeudella. Rata olikin viimeistä estettä vaille pystyssä. Olin koonnut pari okseria ja aika paljon pystyesteitä. Rata oli hyvin yksinkertainen.
Hevonen oli valmis ja ratsastaja selässään, samaan aikaan sain radankin, sitä viimeistä estettä vaille valmiiksi. Käskin ratsukon kulkea ensin käynnissä pari kierrosta ja sen jälkeen ottaa rentoa laukkaa. Olin pystyttänyt keskelle ympyrälle esteitä.
Ratsukko lähti lujempaan laukkaan ja siirtyi ympyrälle, huutelin ohjeita sen minkä kerkesin. Hypyt onnistuvat hienosti ja neiti hyppäsi hyvällä ilmavaralla. Nostin estekorkeutta kymmenellä sentillä, ja hypyt sujuivat yhä ongelmitta. Upea tamma kyllä Leia oli. Seurasin sen lihaksikkaiden lihasten liikkeitä ja kuinka kauniisti se hyppäsi. Ei epäröintiä, ei ongelmia.
Jälleen nostin estekorkeutta, mutta vain viidellä sentillä ja pyysin ensin ratsukkoa hyppimään ympyrällä ja sen jälkeen kokeilla rata aluksi osissa ja sitten kokonaan. Estekorkeutta oli siis nyt jo 115cm.
Hypyt olivat yhtä sulavia ja siistejä, kuin aiemmatkin ja vain yhden kerran pienen harha askeleen takia tippui puomi. Muuten aivan upeaa ja täydellistä. Minä suorastaan kadehdin tamman taitoja, no en nyt ihan.
Jatkoimme samalla tyylillä, ensin ympyrän esteet ja sitten rata. Estekorkeutta 125cm. Se tuntui liian helpolla kun neitosen hyppyjä katsoi, joten kokeilin nostaa pari estettä jo 150cm, ja tamma hyppäsi. Jännityksellä seurasin miten hyppy sujui. Tuntui että puomi tippuisi, mutta se vain heilahti, se oli niin jännittävää. Toinen este sujui paremmin. Nostin muut esteen 130-145cm korkeuteen ja kokeilimme koko radan. Koko radasta tippui yksi puomi, joka oli ollut 145cm korkeudella, Kokeilimme tätä rataa toisen kerran ja se meni puhtaasti.
Nostin nyt kaikki esteet vähintään 140cm, ja tamma jälleen kerran hyppäsi puhtaasti ja sulavasti. Mikään puomi ei tällä kertaa tippunut, ja sain olla tyytyväinen.
Nostin vihdoin ja viimein kaikki esteet 150cm, ja annoin luvan lähteä hyppimään kun rata oli valmis. Tamma oli ehtinyt jäähdytellä siinä välissä ja hypyt onnistuivat, jälleen kerran. Kokeilin välillä madaltaa esteitä ja panna ne takaisin, ja hyvin onnistui. Lopussa madalsin esteitä taas 100cm, ja rata sujui leikiten. Sitten enää kävelytys ja valmennus oli ohi.
Tamma oli upea hyppääjä, ja mukava valmennettava. Hyvin hyppäsi, ilman ongelmia. Oli todella mukava valmentaa näin upeaa tammaa.

09.09.2014, Rosa, Zero Tolerance, estevalmennus

Ennen varsinaista alkuverryttelyä kyselin Leian estehistoriaa ja pyrin painottamaan valmennusta tamman kieltäytymisherkkyyteen. Aluksi ravit olivat sopivan rentoja ja tamma kulki tasapainoisesti kentällä. Leia oli kuitenkin kuuliainen ja reagoi hyvin käännöksiin ja asettui kauniisti sisäänpäin ympyröillä. Laukassa oli jo huomattavasti enemmän eteenpäin pyrkimystä ja tamma alkoi pian nostaa päätään jo ylöspäin. Laukat onnistuivat molempiin suuntiin hyvin ja ympyröillä asetus oli jälleen hyvä. Laukka oli pyöreää ja vahvaa kokoajan, eikä ollut epäilystäkään etteikö tamma tuolla laukalla pääsisi tämän päivän esteistä yli. Rakensin pari normaalia pystyä, joiden korkeus ei päätä huimannut. Järjestelin ne jotenkin järkevästi alkuverryttelyesteiksi, vaikka Leia ei juuri alkuverryttelyä tuntunut kaipaavan. Ensimmäiset hypyt olivat hyviä. Tamma meni selkeästi eteenpäin ja laukkasi vahvasti kohti estettä, eikä kieltäytymisestä ollut tietoakaan. Pari oudompaa erikoisestettä kuitenkin hieman epäilytti tammaa ja sen huomasi, mutta se ei ollut ollenkaan huono asia. Tamma tuli ensimmäiselle erikoisesteelle hieman aremmin kuin perus pystyille, mutta kieltäytyminen ei näyttänyt olevan vaihtoehto vieläkään. Ratsastit hyvin tammaa eteen ja varauduit hyvin myös kieltäytymiseen ja osasit oikeassa tilanteessa kannustaa esteestä yli. Myötäys jäi mieleen myös. Tamma selkeästi kaipaa myötäystä esteellä ja kun se sai sitä riittävästi, hypystä tuli rento ja pyöreä. Tamma ei missään vaiheessa ollut liian kuuma, eikä vauhti missään vaiheessa loppunut. Meno oli tahdikasta ja tasaista ja korkeammatkin esteet ylittyivät helposti. Vaikka toinen erikoiseste, jonka alla oli vesimatto, oli jännittävä, huomasi että kannustit tammaa hyvin eteen, mikä auttoi siihen että tamma uskalsi hypätä eikä kieltäytynyt. Loppuverryttelyssä pari kavalettia meni mallikkaasti ja vauhti oli tasainen eikä kompastumisia sattunut, mikä kertoi siitä että tamma oli rento ja se yritti tehdä parhaansa. Tamma oli koko valmennuksen ajan todella esimerkillisen oloinen ja kieltäminen ei missään vaiheessa sattunut, mikä on älyttömän hyvä juttu! Tamman kannustaminen esteillä vie sen varmasti korkeimmistakin esteistä yli kunnialla! Erikoisesteetkään eivät tuottaneet ongelmia ja tamma oli rento koko ajan.

25.07.2014, Fiia, Amallo Salling, estevalmennus

Valitettavasti sinun ja Leian valmennus jouduttiin pitämään maneesissa, sillä ulkona satoi kaatamalla. Onneksi olit ehtinyt huomata tämän, ja mennä maneesiin alkuverryttelyille. Sait olla ensimmäinen, joka hyppäisi okserin. Päädyin myös yhteen erikoisesteeseen. Lisäksi tein pystyesteradan, jossa oli kolme estettä. Ravailit ympäri maneesia Leian kanssa. Tamma vaikutti energiseltä, joten esteiden ylitys sujuisi mutkitta. Ensiksi hyppäisit ristikon ja siltä suoraan erikoisesteelle. Nostit laukan ja ohjasit Leian ristikolle. Myötäsit ennen estettä, jonka takia hyppy oli hyvä. Erikoisesteellä unohdit myödätä. Hyppy oli vino, mutta pääsit sen kumminkin. Muistutin sinua vielä, että myötää estettä ennen. Laukkailit esteiden jälkeen kierroksen. Käänsit Leian pystyesteradalle. Ensimmäinen hyppy pudotti puomin, toinen horjui ja kolmas pysyi liikkumatta. Kävin nostamassa puomin, ja kehotin sinua menemään sarja uusiksi. Uusinta meni paljon paremmin, joten siihen oli hyvä lopettaa. Vinkkinä vielä, että jos et myötää ennen estettä, hevosen on vaikea päästä esteen yli tiputtamatta sitä.

päiväkirja

16.08.2014, kirjoittaja: ex-omistaja (lääkärikäynti)

le Rêve Sierra Leone, Perustarkistus, jalkojen tarkastus, kengitys, silmien tarkastus ja suun tarkastus:
• Perustarkistus: Leia oli tarkistuksen ajan rauhassa. Madotuksen otti hyvin, eikä ongelmaa ollut. Hampaiden raspauksessa ei myöskään ollut ongelmia. Vuolussa pysyi jalat hyvin ylhäällä. Tamman terveyden tila oli hyvä. Ruhjuja, haavoja tai venähdyksiä ei ollut.
• Jalkojen tarkastus: Jalat olivat kunnossa. Ruhjuja, haavoja tai venähdyksiä ei ollut. Kaviotkin olivat terveet.
• Kengitys: Kengityksenkään kanssa ei ollut ongelmia, ja Leia piti hyvin jalat ylhäällä, vaikka vähän olikin tylsistyttävää.
• Silmien tarkistus: Leian silmät olivat terveet. Mitään vikaa ei ollut.
• Suun tarkastus: Leian suu olin terve. Mitään erikoista ei ollut.

 

virtuaalihevonen/a sim game horse

©2019 Pemberleyn Ruttuvaari & Kuunvarkaan Victorian Kiisseli - suntuubi.com