Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

le Rêve Flying Dutch

c: Suomen Hippos/Pirje Paananen

Nimi: le Rêve Flying Dutch "Duke" Väri, merkit: Ruunikko
Rotu, skp: KWPN, ori

Kasvattaja: Piste, le Rêve

Syntynyt: 21.06.2014, ikä Ex-omistaja: Piste, le Rêve
Säkäkorkeus: 168cm Omistaja: Janna (VRL-13501) & Ella

VH-numero: VH14-012-0199

Painotus: Estepainotus
Meriitit: - Taso: Ko HeA, Re 160cm, Me 100cm

Luonne 

Duke on ollut pienestä pitäen sellainenkin herrasmies ja on selvää että ori on perinyt sen hyväluontoiselta emältään, joka kuuluukin yhtiin omistajansa tärkeimmistä tammoista, minkä vuoksi myöskin Duke on saanut osansa tämän huomiosta paljolti. Muiden hevosten kanssa Duke on aina tullut toimeen, vaikkakin se osaa kyllä pitää puolensa laitumella ja suurimmaksi osaksi pyrkii vetämään koko komppaniaa mukanaan ja pitämään kaikki dominoivan luonteensa takana. Ihmisiä kunnioittaa ja voisipa jopa olla sopiva vaikka kenen käsiteltäväksi, jollei siitä löytyisi myös niitä pakollisia orimaisia luonteenpiirteitä, joiden vuoksi esimerkiksi tältä orilta menee täysin pasmat sekaisin välillä tammojen lähettyvillä. Taluttaessa kulkee todella hyvin vierellä, eikä juuri pyri ohittelemaan tai normaalistikkaan koeta rynniä päin. Pieneläimiä kaihtaa hieman eikä juuri välitä olla näiden kanssa tekemisissä lainkaan. Koirat yleensä hätyyttelee pois jos nämä tulevat liian lähelle, mutta tallikissojen kanssa käyttäytymisestä ei tiedä, sillä niitä ei juuri hevosten lähettyvillä Rêvessä olekaan ollut.

Hoitopaikalla osaa seistä hyvin ja kärsivällisesti, vaikkakin joskus voi alkaa liikuskelemaan ja varsinkin kuopimaan, jos tallissa on suuri häslinki tai toisia hevosia kävelee jatkuvalla syötöllä ohitse. Hoitaminen suoritetaan pääasiassa hoitopaikalla, mutta karsinassa tai pihalla ei hoitaminen ole tuottanut ongelmia myöskään. Hoitotoimenpiteet ovat Dukelle tuttuja ja varsinkin pitkät hierontatuokiot ovat sen mieleen. Kavioiden puhdistaessa oli aika paljon päänvaivaa Duken nuorilla päivillä, mutta nykyään kuitenkin menee jo paljon sukkelampaa, niin kuin ongelmaa ei koskaan olisi ollutkaan. Kengittäjällä saattaa kaihtaa vain kovia ääniä, mutta kavioiden naputtelu ei juuri hätkähdytä Dukea. Peseminen onnistuu joko pihalla, niin että joku pitää kiinni tai pesukarsinassa. Normaalisti hoidetaan pesukarsinassa, joka nyt on turvallisin ja varmin, mutta tämä ori ei valita vaikka oltaisiin hieman vapaamminkin. Uimisesta ei välitä juuri lainkaan ja suurimmaksi osaksi se onkin vain tämän herran kohdalla sitä että koetetaan hypätä veden päälle ja uuvutetaan sillä aikansa itsensä. Eläinlääkärinkäynnit ovat olleet aina yhtä mielenkiintoisia myös ja niiden kanssa ei tunnuta koskaan tulevan sinuiksi. Eläinlääkärin käsitellessä Duke on todella levoton ja suurin paniikin aihe tuntuu olevan piikit. Vaikka ori onkin aika rauhallisen ja hyvin käyttäytyvän oloinen muuten, on se kuin eri hevonen kun otetaan piikit esille, jolloin pahimmillaan on hypännyt takasilleen. Tämän vuoksi eläinlääkärintoimenpiteet hoidetaan aina hoitopaikalla. Eläinlääkärinvastaanotoilla Duken kanssa käydäänkin harvoin, mutta ainakin se yksi ainoa kerta siellä, ori käyttäytyi todella levottomasti, vaikka ei olisi uskonut että tällä olisi ollut hajuakaan missä ollaan. Mutta heti ulkona sen jotenkin alkoi hoitajakin aavistaa, mikä katastrofi olisi edessä, kuten olikin.

Duke on todella mukava ratsu ja sopii monille erilaisille ratsastajille. Sitä voisi sanoa automaattipolleksi, mutta hyviin suorituksiin vaaditaan ratsastajalta kyllä töitä. Kokoaminen voi olla välillä työlästä, varsinkin jos Duke on sillä fiiliksellä, ettei huvittaisi. Energisellä päällä taas on todella mieluinen ratsastettava ja välillä vaatii aikamoista pidättelyäkin, vaikka ei juuri turhia radoilla sinänsä kuumu. Hyppytyyli Dukella on mitä loistavin ja se on selvästi suvun tuotoksia. Ponnistusvoimaa löytyy normikunnolla reilusti ja hypyille jättääkin usein ilmavaraa, jonka vuoksi on selviytynyt hienosti kilpailemaan 160cm tasolla. Saattaa kaihtaa hieman erikoisimpia esteitä. Ja varsinkin vesiesteet ovat olleet pienenä ainakin ehdoton ei, mutta pikkuhiljaa kuitenkin on niihinkin tottunut. Okserien, sarjojen ja normipystyesteiden kanssa ei ole ollut mitään ongelmia kuitenkaan. Osaa hienosti pysyä poluilla esteratoja suorittaessa, jonka lisäksi myös laukanvaihdot ja taipumiset hoituvat kouluratsun tavoin, mihin saattaakin olla osallisena pala lahjakasta kouluratsastus-sukua emän isän kohdalla.
Askellajit Dukella ovat todella rodunomaiset ja liikkeitä on todella helppo osaavan ratsastajan säädellä. Maastossa on myös todella varmajalkainen ja muutenkin luotettava ratsu maastoon, vaikka maastoesteille ei ihan löydy potentiaalia, kun taas rataesteille orilla on sitä tiettyä intoa, joka oli jo ennen varsan syntymää odotettavissa ja nopeasti nimeksi valittiin "Lentävä Hollantilainen".

Uusissa paikoissa on todella sopeutuvainen ja pääsi jopa yllättämään käytöksellään. Todellinen herrasmies ja osaa käyttäytyä ilman juuri minkäänlaisia ongelmia. Muiden hevosten läheisyyteen ei kuitenkaan ihan kannata päästää, sillä saattaa olla hieman temperamenttinen näitä kohtaan ja koska kotioloissaan tuntuu olevan joukon pää, ei ole poikkeus ettei se uusien tuttavuuksien keskuudessa välillä koittaisi myös. Tammoista voi mennä samalla tavalla sekaisin, mutta kunhan ratsastaja pääsee selkään ja kokoamaan tämän herran, on se helposti hallittavissa. Ei juuri aristele yleisöä, salamavaloa taikka aplodeja, joten niistä ei tarvitse murehtia.
Traileriin menee reippaasti ja peruuttaminenkin ulos onnistuu todella hienosti. Kyydissä voi alkaa hieman osoittamaan mieltään, jos mukana ei ole seuraponia/-hevosta tai heinää syötävänä. Usein jaksaa vaikka koko matkan kapinoida tylsyyttä vastaan. Pitkillä matkoilla on eri kulkuneuvoissa kuitenkin paljon rennomman oloinen ja myös trailerin ollessa paikoillaan.

(c): kasvattaja

Suku

i. Sonic's W-Arrow '54

kwpn, 169cm, rt

ii. Eucarya Woodrow ERJ-I, ERL-II, YLA3

kwpn, 166cm, trn

iii. OK's Quality Worth YLA3
iie. Balboana G

ie. Sonic's Supernatural Aya '54

kwpn, 163cm, trn

iei.  Fenton Flying Duncan KERJ-I
iee. Ginstick Ring

e. le Rêve Limited Edition

kwpn, 167cm, rn

ei.  Wilbert de Joya KRJ-I, KRL-II, YLA2, RESERVE

kwpn, 168cm, trn

eii. VIR MVA Ch Wattenhall Vegen KRJ-II, YLA3, KTK-III
eie. Locura de Joya KRJ-I, KTK-III

ee. Lady Mint ERJ-I, YLA2

kwpn, 166cm, rn

eei. BonBon von Vival D YLA3
eee. Quick Peace

 

Jälkeläiset

Syntynyt sukupuoli Nimi Emä Omistaja

 

 

Kisakalenteri

PVM JAOS LUOKKA KUTSU SIJOITUS
01.09.2014 ERJ 160cm kutsu 2/50
02.09.2014 ERJ 160cm kutsu 4/30
04.09.2014 ERJ 160cm kutsu 3/30
05.09.2014 ERJ 160cm kutsu 6/50
07.09.2014 ERJ 160cm kutsu 2/30
12.09.2014 ERJ 160cm kutsu 1/30
16.09.2014 ERJ 160cm

kutsu

5/30
03.11.2014 ERJ 160cm kutsu 4/50
08.11.2014 ERJ 160cm kutsu 3/30
10.11.2014 ERJ 160cm kutsu 1/30
15.11.2014 ERJ 160cm kutsu 3/30
19.11.2014 ERJ 160cm kutsu 3/30
20.11.2014 ERJ 160cm kutsu 3/30
26.11.2014 ERJ 160cm kutsu 2/30
02.12.2014 ERJ 160cm kutsu 5/30
04.12.2014 ERJ 160cm kutsu 2/25
05.12.2014 ERJ 160cm kutsu 3/24
06.12.2014 ERJ 160cm kutsu 4/30
10.12.2014 ERJ 160cm kutsu 5/30
23.12.2014 ERJ 160cm kutsu 4/50
17.01.2014 ERJ 160cm kutsu 6/50

 Valmennukset

 

17.07.2014, Amy, Amethyst, estevalmennus

Itse kävelin edes takaisin kentällä seurailen Pisteen ja Duken itsenäistä verryttelyä ravissa. Pyysin toista nostamaan laukan ja laukkaamaan kunnolla, pitkillä sivuilla eteenpäin ennen kaarta pidäte ja lyhyemmässä, mutta terävässä laukassa ympyrä puomikasan ylitse. Pisteellä oli avut hallinnassa, mutta Duke ihmetteli uusia paikkoja. Silti oli avuilla kevyenä kokoajan vaikka korvat hörössä mentiin. Puomikasan ylitse mene oikein, ei hyppää, mutta tassut nousevat korkeammalle. Seuraavaksi pyysin tulemaan puomikasa kaaren, kun suunta oli vaihdettu. Jos haluat siihen 4 askelta, mene ulkokaarta ja lyhyt tempoisessa laukassa. Dukea ei millään kiinnostanut, että Piste laskisi askeleita. Selkeämpi pidäte ja pohje kiinni. Pian onnistui 4 askelta ja sitten tarmokkaampi laukka ja enemmän sisäreunaan ja onnistui heti kolme askelta sopivasti ponnistus paikan kanssa. Tätä tehtiin muutaman kerran toiseen suuntaan. Itse en korkeudesta piittaa, koska turha rasittaa hevosen niveliä kunnon treenissä. Laitoin pitkälle ristikin. Sama juttu, kaarre ensin 4 askelta ja ennen ristikkoa pitää tulla viisi askelta. Eli rauhassa ja heti toisen puomikasan päällä hanaa! Se onnistui heti hienosti, mutta sitten kolme askelta kasojen väliin, ota huomioon, ettei tarvitse kaasuttaa ollenkaan vaan pyri säilyttämän sama laukka. Sekin onnistui ensi kertaa ja nyt on aika "nostaa panoksia". Ristikkoon korotin 90 cm, keskellä kenttää oli 4 estettä, että ne voi tulla lävistäjällä. Ensimmäiset esteet 90 cm, toiset 110 cm. Rata oli, että aloitat puomi kasoilla, 4 askelta ja hyvä tie 130 cm pystylle, sieltä kunnolla uralle ja suoristat linjalle, linjan jälkeen tiukka, mutta tasapainoinen kurvi puomi kasoille ja sieltä tiukka kurvi takaisin toiselle linjalle ja suora auraa pitkin pois. Muista kunnon suoristukset, luokan vaihdot ja tasapaino. Tämä voi olla nuorelle Dukelle haastavaa eli rauhassa ja ajatuksella. Aloitit radan mallikkaalla laukalla ja sopivat 4 askelta, kunnon laukkaa heti kasan päällä ja Dukea reagoi heti. Laukka rullasi hienosti suoralle ja yksi askel esteiden väliin. Duke oikaisi vähän puomikasoille ja siksi tie kärsi seuraavalle linjalle ja puomien väliin tuli vain kaksi askelta. Seuraavaksi vie Dukea ennen puomikasaa lähemmäs vasenta tolppaa, niin saa kunnon tien. Seuraavaksi kaikki onnistui mallikkaasti ja tultiin alkupuomi, mutta pysty oli 150 cm. Korkeutta loppuun ei enempää, ei rasiteta hienoa Dukea. Itse väsäilin uutta rataa seuraavalle ratsukolle.

Rata

09.07.2014, Sonaj VRL-11911, Royal Gear, estevalmennus

Ulkona pauhaava sade pakotti meidät sukeltamaan maneesin suojiin estevalmennustamme varten. Duke vaikutti olevan leppoisella tuulella, kun Piste lähti verryttelemään sitä. Tänään ratsastaisimme mutkikasta rataa, jota lähdin kokoamaan. Rataan sisältyi sarja, kapea este, lankku, kaksi okseria ja kaksi pystyä. Onneksi maneesi oli tilava! Sarjan asettelin maneesin oikeanpuoleisen pitkän sivun pohjoispäätyyn ja samalle sivulle eteläpäätyyn laitoin pystyn. Lähelle pystyä laitoin vinosti okserin, joka oli suunnilleen H-B kokorataleikkaa linjalla. Samalla tavalla laitoin kapean pystyn lähelle sarjaa E-M linjalle. Vasemmanpuoleiselle pitkälle sivulle laitoin okseri-pysty-lankku yhdistelmän siten, että esteet olivat loivan kiemurauran kaarella: pysty kaaren huippukohdassa, okseri lähtökohdassa ja lankku lopussa. Kaikki esteet olivat nyt paikoillaan, joten oli aikaa aloittaa treenaaminen.
Duke oli herännyt lämmittelyssä, eikä ollut enää niin unisen rento, mutta vaikutti kuuntelevan Pistettä erinomaisesti. Aloitukseksi otimme vain suoralla linjalla sarjan ja pystyn, jotka olivat 70 cm korkeita. Dukelle ylitys oli naurettavan helppoa hommaa, joten jatkoimme tasaisesti kohti koko radan ratsastusta. Pyysin ottamaan vasemman kierroksen ja ratsastamaan kapean esteen pohjoispäätyä kohti, sitten kaartamaan tiukasti oikealle sarjalle, josta jatketaan pystylle. Kapea este oli 70 cm, muut esteet 90 cm. Duke oli innoissaan, mutta hyppäsi silti aivan moitteettomasti. Ratsastimme saman kolmen esteen radan vielä muutaman kerran metrin korkeudelta. Duke hieman katseli kapeaa estettä epäilevästi, kun korkeus nousi, mutta ylitti sen silti hienosti.
Sitten oli vuorossa lisätä äskeiseen rataan loivan kiemurauran esteet. Pyysin ratsukkoa tulemaan ensin vain nuo kolme kiemurauran estettä. Korkeus oli nyt vain 80 cm, jotta ratsukko saisi tuntumaa hieman omituiseen mutkaan. Okseri ylittyi helposti, mutta kaarre ja pystyn lähestyminen aiheuttivat pienen askelvirheen. Este ylittyi kuitenkin ilman pudotusta sen mataluuden ansiosta, mutta tyyliä ei voinut kovin kauniiksi sanoa, kun ori harppasi ylitse liian kaukaa. Piste ehti hyvin koota Duken ennen lankkua, jolloin se ylittyi jo siistimmin. Kokeilimme uudestaan, ja nyt kaarre onnistui hyvin kaikkine laukanvaihtoineen. Otimme kapean esteen ja toisen pitkän sivun esteet mukaan rataan: ensin aiempi yhdistelmä ja sitten loivalle kaarteelle. Estekorkeus oli kaarteen esteillä metrissä, muualla 120 cm. Duke keskittyi ihastuttavasti astellessaan reippaasti radalla, eikä tällä kertaa tullut lainkaan ongelmia. Este korkeus nousi tasaisesti. Otimme lopetus esteen mukaan, eli sen okserin, joka odotti H-B linjalla. Sille kaarrettaisiin sarjan ja kapean esteen kapeahkosta välistä ja ylitys tapahtuisi E ja L kirjainten väliin. 150 cm kierroksella Duke hieman kompastui ennen kaarella olevaa pystyä, mikä aiheutti puomin putoamisen. Uudella yrityksellä rata onnistui jälleen moitteettomasti, ja viimeisen kierroksen 160 cm rata ei myöskään aiheuttanut hyvin toimivalle ratsukolle päänvaivaa. Kehuin molempia erinomaisesta työskentelystä, ja suunnistin purkamaan radan, kun Piste antoi Dukelle pitkän ohjan loppuraveihin.

08.07.2014, Christina, estevalmennus

Maneesiin tanssahteli lihaksikas ori, jota Piste pidätteli taidokkaasti selästä päin. Muistelin hevosen olevan Duke, mutta varmistin sen vielä Pisteeltä kun tämä ratsasti orin maneesin keskelle. Kerroin hieman suunnitelmia että mitä tekisimme, jonka jälkeen päästin ratsukon menemään itsenäisesti alkulämmittelyjä sen aikaa kun kokoaisin radalle esteet. Minulla ei mennyt kauaa, sillä maneesissa oli jo jokunen este valmiina, joita tarvitsi vain korotella ja joiden lisäksi sitten laitoin vielä pari estettä. Tämän jälkeen aloin opastamaan Pistettä Duken kanssa alkuverryttelyissä. Aloitimme valmennuksen verryttelyt pääasiassa laukkatyöskentelyllä, sillä Piste oli jo työskennellyt ravissa taivutuksia ja kokoamista. Laukassa harjoiteltiin vaihtoja, taivutuksia ja temponvaihteluja. Maneesiin kokoamani esteet muodostivat yhdessä hyvän radan, joka jätti esteiden välille kuitenkin sen verran väliä että ne olisi helppo mennä yksitellenkin vaikka ilman että tarvitsisi alkaa pujottelemaan muiden esteiden välillä. Pyysin aluksi Pistettä hyppäämään n.80cm korkeaa pystyestettä, jonka ratsukko suoritti kuin vettä vain. Siirryimme pian toiseen verryttelyesteeseen vaihtaen suuntaa. Toinen este oli tällä kertaa okseri. Piste ratsasti määrätietoisesti orin esteelle, jonka Duke ylitti epäröimättä. Toistimme hetken aikaa verryttelyesteitä eri suuntiin ja nostin esteiden tasoa hyvään tahtiin, pikkuhiljaa 110cm tasolle, josta sitten siirryimme hankalampiin esteisiin. Pisteen istunta oli parantunut viime valmennuksestamme ja yhteistyö tämänkin ratsun kanssa sujui todella hyvin. Seuraavana vuorossa oli pystyeste sekä vesieste, jotka molemmat sujuivat upeasti. Vesiesteelle ponnistus tuli tosin hieman liian aikaisin, mutta Duke selvisi hienosti. Lopuksi ratsukko selvitti keskivaikean viiden esteen radan, jossa Duke pudotti vinon lähestymisen takia puomin. Vika korjattiin, ja rata sujui hyvin. Loppuverkaksi määräsin etu- ja takaosakäännöksiä, pohkeenväistöä käynnissä sekä käyntiä pitkin ohjin. Ratsukko oli kulkenut valmennuksessa hienosti, vaikka taso nousikin jopa 150cm korkeuteen.

07.07.2014, Silver, Diamond, estevalmennus

Olin kokoamassa maneesissa esteitä Pisteen ja hänen oriansa varten, Dukea. Piste taluttikin pian Duken maneesiin ja vei sen keskelle kaartoon. Hän laski jalustimet ja kiristi vielä vähän satulavyötä, jonka jälkeen Piste laittoi jalkansa jalustimeen ja nousi upean ruunikkonsa selkään. He aloittivat kävellen kaviouraa pitkin hyvät alkukäynnit, hieman pidemmillä ohjilla. Kun tämä oli suoritettu, sai Piste kerätä ohjat ja aloitettiin verkkaaminen. Piste ensin hankki kontaktia oriin kokoamalla sitä pikkuhiljaa ja tehden puolipidätteitä työskennellessä. Piste taivutteli oria todella hienosti ja Duke oli ihan menossa mukana ja korvatkin iloisesti höröllä. Verryttelyissä hankittiin pääasiassa kontaktia oriin ja työstettiin ratsastajan ja ratsun yhteistyötä. Duke on kuitenkin vasta nuori oripoika, jonka vuoksi perusjuttuja saatiin vielä vähän treenata, toisin kuin normaalisti. Aloitimme kuitenkin piakkoin lämmittelyesteiden hyppäämisen. Neuvoin Pistettä:
- Hypätään ensin lämmittelyksi nuo esteet, sanoin ja osoitin noin 90cm korkeita esteitä. Esteet olivat hyvällä etäisyydellä toisistaan, joten ne pystyi menemään yksitellenkin. Piste siis nosti orilla laukan ja veti tällä pääty-ympyrän ennen kuin lähti esteelle. Duke laukkasi hienosti korvat höröllä ja matkaa tavoittavin laukka-askelin kohti estettä. Ori loikkasi esteen yli kuin tiikeri. Käskin Pistettä tulemaan vielä toisenkin esteen, josta ratsukko suoriutui kunnialla. Tämän jälkeen vaihdettiin vielä suuntaa ja mentiin esteet. Duke oli nopeasti jo aivan innoissaan ja vaikka ei ihan kuumumis pisteessä ollut, orista huomasi että homma oli mielekästä. Käskin seuraavaksi Pistettä hyppäämään 100cm korkean okserin. Hän nyökkäsi ja innosti ratsunsa eteenpäin. Ruunikko ori ponnisti juuri oikealla hetkellä, ja hyppäsi esteen sopivalla ilmavaralla. Olin hieman epävarma kuinka nyt nostettaisiin estettä, mutta päätin että etenisimme pikkuhiljaa korkeammalle, niin huomaisi mahdolliset ongelmakohdat. Ohjastin taas ratsukkoa kuuluvalla äänellä, näiden kävellessä pitkin kaviouraa rauhoittuakseen:
- Hypätään seuraavaksi ratana seuraavat esteet: 120cm okseri, 120cm pystyeste ja 110cm sarjaeste. Piste kiihdytti herran kovempaan menoon ja lähestyi estettä. Hän painoi pohkeet hevosensa kylkiin ja ori hyppäsi ensimmäisen esteen, jonka jälkeen kiihdytti vauhtia entisestään ja Piste joutui hieman pidättelemään sitä enemmän. Vauhtia riitti, mutta Piste sai viimeiselle esteelle mennessä jo Duken hallintaan ja este saatiin ylitettyä hyvin. Seuraavaksi rataa mennessä, esteiden korotuksen jälkeen, herra alkoi olla hieman temppupäällä ja pukitti esteen jälkeen. Piste kuitenkin pysyi onneksi selässä, mutta hieman valahtaen satulasta. Piste yritti hieman hiljentää menoa, mutta Duke ei tästä piitannut vaan hyppäsi seuraavan esteen orin harjasta roikkuen. - Ptruu! Piste huudahti ja ori hiljensi, sitten hän kokosi taas ohjat hyvin ja työskentely sai jatkua. - Otetaan kuitenkin vielä kerran tuo 140cm pystyeste! sanoin. Tällä kertaa meni todella paljon paremmin ja Piste sai pidettyä koko ajan Duke aktiivisena avuille. Orin hyppytyyli ja laukka olivat todella uljaat, eikä herra edes pukittanut kertaakaan. Lopuksi Piste vielä jäähdytteli orin ja vei sen pois maneesista.

05.07.2014, Jessica VRL-3372, estevalmennus

Olin laittanut isolle kentälle jo esteet 60cm-150cm. Kentälle saapui upea ruunikko ori, jonka Piste sinne talutti. Piste laski jalustimet ja teki perustarkastukset ennen kuin nousi selkään. "Ekaksi mennään vain pienempiä esteitä, ja lopuksi vasta isommat." Sanoin Pisteelle, joka nyökkäsi ja lähti kävelemään kenttää ympäri. Siellä ei oikein kunnolla pystynyt kävelemään, mutta olihan siellä tilaa vähän kävellä. Käskin Pistettä ottamaan tiukat ohjat ja nostamaan reippaan ravin. "Tule tuo este ensimmäiseksi, sitten tuo...." Selitin Pisteelle pienten esteiden radan. Piste ravasi ja tuli ensimmäisen esteen, jossa ori hyppäsi liian aikaisin, mutta tuli sitten uudestaan ja silloin sujui jo paljon paremmin. Seuraavalle esteelle nostettiin laukka, laukka oli reipas ja hyvätahtinen, estekin sujui hyvin. Pienten esteiden rata sujui mainiosti, ja oli aika tulla uudestaan tämä rata. Esteet sujuivat hyvin, tiet eivät niinkään hyvin. Huomautin kyseisestä aiheesta Pisteelle, joka paransi seuraavalla kierroksella reitit ja kulmat. "Ota vain käyntiin ja anna kävellä Pitkillä ohjilla!" Sanoin Pisteelle. Sillä välin lähdin ottamaan pienten esteiden rataa pois ja siirsin isoja esteitä koko kentän ympärille. Kun olin valmis, Piste otti tiukat ohjat ja lähti raviin. Oli ensimmäisen esteen aika, jota ennen tehtiin voltti ja siinä nostettiin laukka. Pisteen ensimmäinen este sujui upeasti! Se oli kerrassaan upeaa katsottavaa, kun hyvä pari hyppää hyvin. Nopeasti koko rata olikin jo menty, vesiesteistä oksereihin. Rata vaihtui muutaman kerran ja Pisteellä oli hyvät tiet. Myös herra meni upeasti. Oli aika lopetella, mutta herra ei halunnutkaan ja lähti pukkilaukkaa kentän toisen päähän, Piste sai hevosta rauhoitettua vähän ja siirsi tämän käyntiin. "Soo poika!" Piste sanoi. Sillä välin kun Piste käveli, otin esteradan pois ja lopetimme molemmat samaan aikaan.

päiväkirja

16.08.2014, kirjoittaja: ex-omistaja 

Huhhuh, tänään olisikin rento päivä! Olimme eilen noutaneet Duken kanssa sen kuudennen sijoituksen esteratsastuskisoista, joten tänään saatiin vain mennä rento käyntilenkki maastossa. Otan aina ilon irti näistä kerroista kun saa vetää mukavan rauhallisen lenkin maastossa, sillä useiden tallin hevosten kanssa se ei onnistu. Duken kanssa kuitenkin sain rauhallisin mielin antaa hieman pidempääkin ohjaa, eikä herra juuri piitannut ympäristöstään levottomasti. Vedimme mukavan, noin 2-3km lenkin metsätietä pitkin ja poikkesimme peltojen kautta takaisin. Hieman alkoi ori kompuroida ojia ylittäessä pellolle, sillä Duke oli jo tässä kohtaa itsekin niin rentoutunut, ja jolkotteli kuin laput silmillä eteenpäin, ettei ilmeisesti muistanut enää kunnolla nostaa jalkojaankaan. Pellolle kuitenkin päästiin siitä huolimatta ja hieman ori reipastuikin pienen rymähdyksen jälkeen. Jatkoimme kuitenkin käynnillä koko loppumatkan talliin asti, jonka pihassa pysäytin. Kehuin Dukea pitkään taputellen ja halaillen sitä kaulalle, sillä olin jo itsekin ihan poikki lenkin jäljiltä. Saisimme nyt molemmat painua pienille päiväunille näin lauantain kunniaksi ja ehkä sitten myöhemmin taas jaksaa tehdäkin jotain!

16.07.2014, kirjoittaja: ex-omistaja (hieronta)

Jessica oli tullut tänään ensimmäistä kertaa Rêveen ja aloittanut hieromalla ensimmäiseksi le Rêve Born to be Badin. Seuraavaksi hevosilla oli ollut vuorossa päiväheinien vuoro, jonka jälkeen kävimmekin hakemassa Duken hoitopaikalle. Hetken kuluttua Jessica aloitti hieronnan ja Duke oli hieman tietämätön kuinka reagoisi, mutta pysyi hyvin paikoillaan. Hyvin lähti hieronta siis käyntiin, mutta kohta tallissa alkoi olla hieman häslinkiä, sillä hevosia alettiin liikuttaa. Duke alkoi keskittyä paljon toisiin hevosiin, joten pidin sitä riimusta rauhallisempana, jolloin se vähän rauhoittui mutta yhä katseli toisia hevosia ja olisi mielellään lähtenyt myös maneesiin hyppimään esteitä. Hieronnan kuitenkin sai hyvin hoidettua loppuun. Lopuksi Jessica taputtikin rauhallisesti oria kaulalle, jonka jälkeen minä käännyin kohti tätä kuulemaan "tuomion".  Jessica kehui nuoren orin lihaskuntoa ja muutenkin sanoi todella komeaksi oriksi, jolloin sitten taputinkin ylpeästi oria kaulalle. Hieronta ei vielä olisi ollut ajankohtainen nuorelle hyväkuntoiselle orille, mutta koska kisaura Dukella oli vasta edessäpäin, päätimme jatkaa tätä tulevaisuudessa kuukausittain. Veimme sitten Duken takaisin laitsalle ja haimme seuraavan potilaan.

21.06.2014, kirjoittaja: ex-omistaja

Tänään oli aikaisin aamusta saapunut maailmaan suloinen pikku oripoika. Olin jo kauan stressannut kuinka kaikki nyt menisi, mutta kuten aikaisemman varsan kanssa, Eda oli selvinnyt tiineysajasta ja synnytyksestä täysin ilman mitään ongelmia. Nopeasti varsa sai nimekseen Flying Dutch eli Lentävä Hollantilainen. Nimi on tuttu pirates of the caribbean leffasta ja sopi mielestäni hienosti estepainotteiselle hollanninpuoliveriselle. Ori oli juuri toivotunlainen ja vaikutti erittäin terveeltä. Sukupolvia orilla oli huimat 4 kappaletta, mutta se oli juuri sopivasti, varsinkin kun sen emä on yksi lempihevosistani ja erityisesti lempitammani muiden joukossa, minkä vuoksi oli ilo että tämä oli juuri samanlainen kuin Eda syntyessään. Saatoimme viedä Duken emänsä kanssa laitumellekkin jo tänään. Se oli todella reipas tapaus ja koko ajan kiinni emässään kuin liimattu. En olisi millään malttanut poistua laitumen luota vaan olisin voinut jäädä seuraamaan tätä kaksikkoa vaikka koko päiväksi laitumen reunalle. Eda kävikin minua vähää väliä tervehtimässä nuuhkaisten kättäni, jos vaikka olisin tuonut jotain herkkuja kaksikolle. En kuitenkaan malttanut käydä edes kääntymässä muualla niin että olisin noutanut näille edes porkkanoita. Illalla tunsin itseni kuin pikkutytöksi juostessani hyppelehtien kohti laitumia yhden tallitytön kanssa noutamaan Edaa ja Dukea. Illalla alkoi pikkuhiljaa taivas tummenemaan ja oli selvä että alkaisi satamaan. Kun sitten alkoi loppupelissä iltakaurojen aikaan satamaan ja pian ukkostamaan, eivät hevoset juuri hätkähdelleet, mitä nyt jotkut sätkyilijät orien puolelta, mutta tammat olivat rauhallisia eivätkä turhia hätkyilleet, joten saatoin hyvin mielin jättää Duken emänsä hoiviin.

 

virtuaalihevonen/a sim game horse

©2019 Pemberleyn Ruttuvaari & Kuunvarkaan Victorian Kiisseli - suntuubi.com